สำนักงานราชบัณฑิตยสภา

151 สายชล เกตุษา วารสารราชบัณฑิตยสถาน ปีที่ ๓๙ ฉบับที่ ๒ เม.ย.-มิ.ย. ๒๕๕๗ สรุป การเก็บรักษาโดยการดัดแปลงสภาพบรรยากาศทั้ง MA และ CA ต้องใช้ร่วมกับหรือใช้สนับสนุน การเก็บรักษาที่อุณหภูมิต�่ ำ ซึ่งจะท� ำให้สามารถเก็บรักษาผักและผลไม้นานกว่าการเก็บรักษาโดยใช้อุณหภูมิ ต�่ ำเพียงอย่างเดียว การเก็บรักษาโดยวิธี MA และ CA ต้องท� ำตามเงื่อนไขที่เหมาะสมซึ่งผ่านการทดลอง หรือทดสอบแล้วก่อนที่จะน� ำไปใช้ในทางปฏิบัติจริง มิฉะนั้นจะเกิดความเสียหายแก่ผักและผลไม้ได้ บรรณานุกรม Chidtragool, S. and Ketsa, S., 2013, Modified atmosphere reduces chilling injury of mango fruit during low temperature storage. Acta Horticulturae 992: 513-519. Isenberg, F.M.R., 1997, Controlled atmosphere storage of vegetables. Horticultural Reviews 1: 337-394. Kader, A.A., 1986, Biochemical and physiological basis for effects of controlled and modified atmospheres of fruits and vegetables. Food Technology 40 (5): 99-100, 102-104. Kader, A.A., 2002, Modified atmospheres during transport and storage, pp. 135-144. In: A.A. Kader (ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Press, Publication 3311. Kader, A.A., Zagory, D. and Kerbel, E.L., 1989, Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 28:1-30. Ketsa, S., Wongs-aree, C. and Klein, J.D., 2000, Storage life and quality of ‘Kluai Khai’ banana fruit affected by modified atmosphere using bulk packaging. Thai J. Agric. Sci. 33: 37-44. Ketsa, S., 2010, Additional effect of 1-MCP and modified atmosphere packaging (MAP) on the storage life of banana fruit. Acta Horticulturae 880: 353-359. Ketsa, S., Wisutiamonkun, A. and van Doorn, W.G., 2013, Apparent synergism between the posi - tive effects of 1-MCP and modified atmosphere on storage life of banana fruit. Postharvest Biology and Technology 85: 173–178. Nguyen, T. B. T., Ketsa, S. and van Doorn, W. G., 2004, Effect of modified atmosphere packaging on chilling-induced peel browning in banana. Postharvest Biology and Technology 31(3): 313-317. Smock, R.M., 1997, Controlled atmosphere storage of fruits. Horticultural Reviews 1: 301-336.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTk0NjM=